MASA ELEGANTA – Despre servetele

//MASA ELEGANTA – Despre servetele

Servetelele au fost folosite inca de pe timpul imperiului roman. Prima referinta a unui servetel de masa, dateaza din anii 1384-1385 si vine din Anglia.

Cuvântul „sudarium” in latina a fost folosit pentru “batista,” si era un material care se purta in buzunar, folosit pentru a sterge fruntea in timpul meselor luate in climatul cald mediteranean.

Utilizarea de servetele de hârtie este documentata insa in China antica, având in vedere ca hârtia a fost inventata in secolul II i.e.n. servetelele de hârtie au fost cunoscute sub numele de „chin pha” si erau pliate in patrate si utilizate pentru servirea ceaiului.

La inceputul Evului Mediu, servetele au disparut de pe masa, iar mâinile si gura au fost sterse pe orice era disponibil, pe partea din spate a mânecii, pe imbracaminte, sau o bucata de pâine.

In jurul anului 1740, fata de masa a fost croita cu tot cu servetele, alcatuind un set. Maitre d’Hotel, omul responsabil cu organizarea sarbatorilor sau meselor festive, ca un simbol al rangului sau, purta un servetel drapat pe umarul stâng, iar slujitori sai, purtau servetele mai mici, pliate si puse peste bratul stâng, un obicei care a continuat si in secolul al XVIII-lea.

In prezent servetelul de hârtie este nelipsit. Se produce intr-o multitudine de culori, marimi si forme, si poate deveni imaginea identitara a unor companii in anumite momente (evenimente, campanii, prezentari, etc).

Servetelul de pânza ramâne azi un accesoriu de lux, el fiind folosit in restaurante, cluburi rafinate, case regale etc.

Cum alegem servetelele?

 

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.